Skal du kjøpe julegavene dine på internett i år?

Det er desember, og mange har nok allerede startet julegavehandelen. Undersøkelser viser at de aller fleste kommer til å handle julegavene via internett i år som følge av koronapandemien.

Det er likevel ikke alltid at netthandel går som planlagt. Det kan f.eks. tenkes at bestillingen ikke kommer frem i tide, at leveransen er mangelfull eller at du har ombestemt deg.

I denne artikkelen vil vi ta for oss forbrukerens rettigheter ved julegavehandel på nett.

 

  1. Du har alltid en rett til å angre kjøpet

Dersom du bestiller julegavene på internett, har du alltid 14 dagers gratis angrerett fra det tidspunkt du mottar pakken. Det eneste du trenger å gjøre er å gi selger beskjed om dette, f.eks. per e-post, og innen 14 dager fra det tidspunkt du mottok pakken. Vær oppmerksom på at returkostnadene må bæres av deg som kjøper. Du vil også ha en plikt til å returnere pakken tilbake til selger så snart som mulig, og senest innen 14 dager.

Dersom den næringsdrivende ikke har gitt deg opplysninger om angreretten, utløper angrefristen 12 måneder etter utløpet av den opprinnelige angrefristen.

 

  1. Undersøk butikkens returrett

Stadig flere internettbutikker gir kjøperne bedre rettigheter enn det som fremgår av angrerettloven. Selger kan f.eks. bestemme å gi deg 30 dagers gratis returrett. I disse juletider er det heller ikke uvanlig at noen internettbutikker gir deg enda bedre returrettigheter, hvor du blant annet kan returnere varene helt frem til 31. januar 2021. Vi anbefaler derfor at du alltid sjekker kjøpers returrettigheter på butikkens internettside, før du foreta en bestilling.

 

  1. Betaling med kredittkort gir deg bedre rettigheter ved netthandel

Så lenge du kan betale kredittkortregningen i tide, vil betaling med kredittkort på internett gi deg bedre rettigheter om noe går galt. Dersom du f.eks. mottar en mangelfull vare, og selger nekter å ordne opp, så kan du klage til banken din. De vil da være forpliktet til å gjøre opp på vegne av selger, forutsatt at du har et krav mot selger.

Kjøpsrett